INT. TRAPPA JUNGFRUHUSET - DAY

Myra går långsamt uppför trappan i jungfruhuset.

 

INT. VÅN 1 JUNGFRUHUSET - DAY

Myra går omkring på ovanvåningen i det dammigt ödsliga, vackra sekelskiftshuset.

En svag pianomelodi når fram till henne där hon står vid fönstret i det stora gavelrummet. Hon spetsar öronen och lyssnar efter de mjuka lite sorgsna tonerna som sprids över rummet.

Hennes blick fastnar på en plötslig solstrimma som skär ut en skiva av dansande dammkorn i rummet framför henne. Hon lyfter handen och försöker fånga dammkornen, men de virvlar genast iväg i luftstörmmenn från hennes handrörelse.

Genom musiken urskiljer hon en klocka som tickar. Tickar den baklänges? Hör hon flera klockor samtidigt? Var kommer det ljudet ifrån?

Då upptäcker hon att det sitter någon och spelar på den stora vita flygen längre bort i rummet. Var kom han ifrån? Hans hållning påminner om Humlekungens men han är rundare och äldre.

Runt flygeln sitter människor med slutna ögon och lyssnar. Där finns flera vuxna, barn också. Alla är finklädda, det vilar en högtidlig stämning över rummet. Kanske är det en helgdagskväll. Hon fylls av en lust att sträcka ut armen och försöka vidröra detta. Att nå fram och försiktigt snudda vid någon av människorna. Men en röst någon annanstans i huset rycker henne tillbaka igen. Och så är hon plötsligt ensam i rummet och ingen musik hörs och ingen lyssnar.

SVERKER HUMLEKUNGEN

Myra? Var är du? Hallå! Kom ner,

jag vill visa dig något.

Bara den nya rösten tränger fram och den kommer nerifrån och tillhör Humlekungen.

MYRA JOHANNA

Jag kommer!

Myra Johanna suckar lätt, vänder sig om och smyger ut ur rummet och ner för trappan. Och då är allt som vanligt igen, hon är nästan säker på att allt det där andra egentligen är ren inbillning.

Åtminstone skulle hon ha varit det innan hon träffade Humlekungen. För med honom är det likadant. Han både hör och ser sådant som inte finns. Massor. Och han tycker inte det är det minsta konstigt eller oförklarligt.

MYRA JOHANNA (CONT’D)

Sverker! De var här igen. Fast

många fler den här gången.

Hörde du musiken?

Myra Johanna börjar prata med Humlekungen halvvägs ner i trappan, ivrig att få dela sin upplevelse med en som hon vet kommer förstå.

SVERKER HUMLEKUNGEN

Ja,du! Han kan spela han.